8-timmars ”No-bean” Chili…

IMG_1656Vintern har slagit till och för mig så innebär det läge för stadig ”comfort food” och värmande hetta i maten. Jag har haft förmånen att tillbringa en del tid i Texas genom åren, och där är en chili i det närmaste en institution – ofta riktigt kryddstarka och det finns lika många recept som det finns kockar. Alla har sina knep och hemliga ingredienser och i varenda mataffär hittar man spännande heta chilibaserade såser med fantasifulla namn som alltid anspelar på hur heta och chilistinna de är.

Den ständigt pågående debatten på matforum och i köken är huruvida en riktig chili ska innehålla bönor eller inte, och diskussionens vågor går emellanåt väldigt höga. Jag själv väljer att laga utan bönor – det som refereras till som en ”no-bean” chili, men givetvis kan man själv tillsätta det om man så önskar. Finessen med det här receptet är att man kan utveckla det som man själv tycker – olika chilisorter, kryddningar och styrka. I min åsikt ska alltid Anchochili finnas med…men som sagt – det är min åsikt.

8-timmars Chili

1 kg högrev eller fransyska
140 g rökt sidfläsk, tärnat
1 stor röd paprika (eller 2 mindre)
5 dl tomatsås av god kvalitet.
1 flaska mörkt öl
En skvätt soya
1 torkad Parillachili
1 torkad Anchochili
2 färska Fefferonichili
2 röda chili
1-2 Habanerochili
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 gul lök
1 röd lök
6 klyftor vitlök
Salt & peppar

Sätt ugnen på 225 grader, gärna med grill.

Dela paprikan och rensa bort fröhuset. Lägg den med skalsidan upp och grilla på plåt i ugnen tills skalet blir nästan helt svart. Ta ut och låt svalna, och dra sedan bort det svartnade skinnet.

Putsa och tärna upp köttet i 2 cm bitar.

Hacka lök, vitlök, det grillade paprikaköttet och chili relativt fint.

Bryn köttet i stekpanna så det får ordentlig stekyta. Spara stekskyn.

I en stor stekgryta eller kastrull, fräs baconet först och sedan lök, paprika, alla chilivarianter och vitlök mjuka i lite smör. Lägg i köttet och häll på stekspadet. Tillsätt tomatsås, soya, kryddor och öl så att det nätt och jämnt täcker köttet. Låt koka i ca 8 timmar under lock – pytsa ev på mer vätska om det kokar bort, och skumma av fett från ytan nån gång i timmen.

När det kokat i 8 timmar och köttet ramlat isär, mosa det sista med en gaffel, krydda av med salt och peppar och låt svalna. Sätt gärna i kyl över natten så smakerna får mogna ordentligt.

Ät med gott, vitt bröd och en kall öl.

Det är också vansinnigt gott att i amerikansk stil gratinera chilin med ost i ugnen och sedan äta ihop med nachos som tilltugg med ett par öl.

SHARE