Tips för ett lyckat Nyårsfirande!

Som gammal sommelier har jag ofta fått frågan vad man ska skåla i vid 12-slaget, och mitt svar blir alltid detsamma: något enkelt! Jag förstår tanken att man vill skåla i något riktigt bra och lite exklusivt när nyårsklockorna ringer och det nya året börjar – men oftast är det så att efter en kväll med mat och dryck i överflöd så har smaklökarna packat ihop och lämnat in vid den tiden. Köp gärna en bra champagne, men börja med den som aperitif innan middagen när man kan njuta av den ordentligt – och ta något enklare till 12-slaget (men för den skull bör den ju vara njutbar!).

Som aperitif så är en av mina favoritchampagner Billecart-Salmon Brut Réserve (nr 7454), 369:-. Jag har jobbat i många år med den här lite mindre gårdens produkter, och framför allt gillar jag den friska syran och nästan grapefruktaktiga smaktonen som sätter fart på smaklökar och aptit. Den kostar några tior mer än andra standardchampagner, men är väl värd den extra utgiften.

På den mousserande sidan så gjorde jag nyligen en rolig upptäckt att Marqués de Monistrol Brut (nr 7710), 76:- har gjort en bra uppryckning på senare tid och är ett riktigt bra alternativ – tidigare har jag inte varit så förtjust i den men uppenbarligen har man förändrat sig lite, och man får ju ändra sig, eller hur? Tillverkad av traditionella cava-druvor med en bra citrusfräschör och en hel del gröna äpplen i doft och smak. Som alternativ har ni även Privat Brut Nature Reserva (nr 7904), 89:- som ett ekologiskt alternativ. Frisk syra även här, lite örtighet, citrus och en lite rundare ton – med Miguel Torres bakom så är det ett pålitligt vin från erkänd producent.

Som ett schysst tillbehör till aperitifen, så kan man ganska enkelt sno ihop enkla parmesankex – betydligt godare än något köpt och tar inte speciellt mycket tid i anspråk:
100 g nyriven parmesanost
120 g vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
2 nypor cayennepulver
(en nypa muskot om man gillar det)
Kör ihop alla ingredienserna i matberedare eller köksmaskin – jag körde med ”vingen” i Kitchenaidmaskinen – tills det går ihop till en deg. Om den är smulig, tillsätt någon matsked med vatten.

Rulla ihop till två rullar, ca 3 cm i diameter, och rulla den i någon örtkrydda. Själv använde jag timjan i måttlig mängd. Rulla in tight i plastfilm och lägg in i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 180 C, ta fram rullarna och skiva tunna kakor med vass kniv. Placera ut på plåten som småkakor och grädda i ca 8 minuter – de ska börja få lite färg i kanterna. Låt kexen svalna på plåten någon minut och lägg sedan upp på galler att kallna helt.

Med det första inlägget önskar jag er ett Gott Nytt År och ser fram mot att dela med mig mera under året av recept, vintips och allmänna råd för de mat- & dryckintresserade av er.

/Anders

SHARE