Viner till grillningen

Vi svenskar älskar att grilla – de riktiga entusiasterna grillar året om, men de flesta håller sig ändå till sommarhalvåret när vi dessutom kan äta det vi lagat utomhus, vilket också ger ett ypperligt tillfälle att umgås med familj och vänner. Just vad det gäller vilka viner man ska använda till det grillade så finns det vitt skilda åsikter och det handlar såklart mestadels om personliga preferenser och vad som ligger på grillen – men det finns några saker att beakta!

Allt som grillas och får en stekyta kommer att ha en viss beska, och det gör att man ska ta med det i beräkningen. Spara de finstämda, nyansrika Bourgognerna och Bordeauxerna till ett annat tillfälle och välj viner med generös frukt och yppiga smaker. Alltför torra och sträva viner kan krocka med glazer och rubs, som gärna drar åt det kryddiga och söta hållet. Fatkaraktär i vinet fungerar ypperligt med de rostade smakerna från maten, och även om inte alla uppskattar fatlagrade vita viner så gör de sig väldigt väl till den grillade fisken.

Min erfarenhet är dock att de flesta föredrar ett friskt vitt vin med aptitlig syra i sommarvärmen, men då kan man möta det genom att brygga över med tillbehör såsom lök och svamp, så får man ändå en fin kombination med det som ligger på tallriken.

Ett prisvärt alternativ är Villa Garros Sauvignon 2015, varunummer 4184, 95:-. Druvan är Sauvignon Blanc och en välkänd producent, François Lurton, står för detta ungdomliga, fruktiga och aromatiska vin med druvtypiska toner av citrus, svartvinbärsblad och krusbär. Torr och mycket frisk! Ett annat alternativ med lite mer fatkaraktär är Mulderbosch Chenin Blanc Steen op Hout  2015, varunummer 2701, 85:-. Förutom huvuddruvan Chenin Blanc, så har man tillsatt någon procent med den blommiga Viognier, och fått en riklig doft med guava, limeskal och mogna päron och en ren, frisk smak med passionsfrukt och en rund, balanserad ekfatskaraktär.

Om vi vänder oss till avdelningen röda viner, så har jag en personlig favorit till grillen med druvan Malbec – ofta täta, smakrika viner med fatkaraktär som passar utmärkt till nötköttet med rejäl stekyta direkt från grillen. Alamos Malbec Organic 2015, varunummer 6670, 95:- är ett utmärkt och dessutom ekologiskt exempel på ett väl anpassat vin till entrecôten. 100 % Malbecdruva och 9 månader på såväl franska som amerikanska ekfat ger oss ett mörkt, intensivt violett vin med björnbär, plommon, kaffe, choklad och fat i smakregistret. Mogna tanniner och en lång, kraftfull eftersmak. Vill man kliva upp ett snäpp och dessutom har tid att planera, så finns det ett riktigt bra grillvin i beställningssortimentet – Columbia Crest H3 Cabernet Sauvignon, varunummer 2123, 149:-. Vinproducenten Ste Michelle på amerikanska västkusten har här tagit fram en typisk Cabernet Sauvignon med en skvätt Merlot och Cabernet Franc och fått ett medelfylligt vin med inslag av svarta vinbär, choklad och espresso –  smakrikt och med tydlig fatkaraktär.

Med det önskar jag er lycka till vid grillen och håller tummarna för en fin grillsommar med vackert väder och få myggor!

/Anders

SHARE